Bakfiets ombouwen naar elektrisch: dit moet je weten

Aanbevolen

Een bakfiets is een populair vervoersmiddel. Veel mensen vinden het ideaal dat in de bak hun kinderen of spullen eenvoudig mee kunnen nemen. Hoe meer je meeneemt, hoe zwaarder het fietsen kan worden. Daarom kan een elektrische bakfiets handig zijn. Dan kost het minder moeite om de heuvel op te komen of om te versnellen.

Heb je al een bakfiets en wil je daar een elektrische bakfiets van maken? Dan is het verstandig om met meerdere dingen rekening te houden. In dit artikel lees je wat je moet weten.

Voorbereiding

Voordat je begint met het ombouwen van je fiets moet je je op zijn minst 2 dingen afvragen. Ten eerste is het belangrijk om na te gaan of het ombouwen wel mogelijk is bij jouw type bakfiets. Vaak heeft dat te maken met de stevigheid van het frame of de voorvork. In de meeste gevallen is het gewoon mogelijk, maar het kan geen kwaad om het dubbel te checken.

Daarnaast is het slim om je te bedenken of je het ombouwen zelf uit gaat voeren of dat je dit aan een specialist over laat. Ben je zelf handig genoeg om bepaalde onderdelen van je fiets te demonteren en te sleutelen? Dan zou je de fiets zelf om kunnen bouwen met behulp van een ombouwset en handleiding. Wil je zeker weten dat het goed gaat? Neem dan contact op met een specialist.

De juiste ombouwset kiezen

Wil je een ombouwset bestellen? Bedenk dat welk type je precies zou willen hebben. Grote onderlinge verschillen zitten hem in de plek van de motor en de accu. Je kunt vaak kiezen uit een elektrische bakfiets met middenmotor of een motor die voor- of achterop de fiets zit. Het is maar net wat je voorkeur heeft en wat het best bij je bakfiets past.

Betreffende de accu zie je veel verschillen in actieradius, het bereik van de accu. Dat is het maximale aantal kilometers waarbij de accu ondersteuning kan bieden. Bedenk daarvoor hoeveel gebruik je van de fiets wilt gaan maken en of je dat voor lange of korte afstanden wilt gaan doen. Vaak geldt: hoe hoger de actieradius, hoe duurder de accu.

Ook hebben sommige elektrische sets trapondersteuning, dit is een extra sensor waardoor het trappen op de bakfiets een natuurlijker gevoel geeft. In de meeste gevallen kun je zelf aangeven hoeveel ondersteuning je wilt hebben. Zo kun je precies zelf aangeven wat je fijn vindt en trappen zonder weerstand.

Het ombouwen

Volg bij het ombouwen van de bakfiets altijd de instructies op die samen met de ombouwset worden geleverd. Als je stap voor stap te werk gaat kan er weinig mis gaan. Om je een idee te geven van de handelingen kun je denken aan het demonteren van de kettingkast, trappers en crank van de fiets. Daarna bevestig je de accu, de motor en de sensor op de fiets en sluit je alles op elkaar aan. In een van de laatste stappen regel je het display en de bediening. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuwe blogs

3 voordelige alternatieven voor de Urban Arrow

Je ziet de Urban Arrow met name in steden de laatste tijd heel veel. De zwartkleurige bakfiets is populair,...

Meer artikelen

3 voordelige alternatieven voor de Urban Arrow

Je ziet de Urban Arrow met name in steden de laatste tijd heel veel. De zwartkleurige bakfiets is populair, maar toch kleven er ook...

Wat is de beste elektrische bakfiets?

Een bakfiets is het ideale vervoersmiddel om spullen van A naar B te brengen of kinderen mee te vervoeren. In de bak van de...

De voor- en nadelen van een bakfiets met 3 wielen

Op het moment dat je een nieuwe bakfiets wilt gaan kopen, merk je dat er veel keuze is. Een van de dingen waar je...

Wat is de beste niet elektrische bakfiets?

Een bakfiets is tegenwoordig erg populair. Je hebt ze in elektrische varianten, maar ook de niet elektrische varianten zijn geliefd. Of je nou bagage...